marți, 6 noiembrie 2007

Libor si Bubor

multe dintre creditele prezente pe piata bancara depind de doi indici LIBOR si BUBUR, dar prea putini dintre noi stim exact ce reprezinta acesti indicatori atat de prezenti in ultimul timp in viata noastra. pentru cei interesati aveti mai jos ce am reusit eu sa gasesc.

LIBOR, (London Interbank Offered Rate) este cea mai activa rata din lume care caracterizeaza piata dobanzilor bancare. Ea sa determina in functie de dobanzile pe care bancile care fac parte din piata financiara londoneza le ofera pentru depozitele la termen ale clientilor lor. Cursul LIBOR determina evolutia multor altor derivate financiare, printer care tranzactiile futures pe dobanzi, swap-urile si Eurodolarii.
Datorita faptului ca Londra este un centru financiar international, LIBOR se calculeaza atat pentru lira sterlina, cat si pentru dolarul american, dolarul canadian, yenul japonez, francul elvetian si alte valute majore pe piata financiara.
LIBOR se calculeaza la ora 11:00 a fiecarei zile lucratoare de catre Asociatia Bancherilor Britanici (British Bankers Association). LIBOR este calculate pentru depozite cu termene variiind intre o zi (overnight) si un an. Pentru perioadele cu variatie continua a cursului ratelor dobanzilor, LIBOR este fix pentru 24 de ore, iar diferenta intre media ratelor momentane si LIBOR este foarte mica.
Cele mai importante derivate financiare determinate de LIBOR sunt tranzactiile futures cu Eurodolari (Eurodolarii sunt dolari detinuti in depozite din afara granitelor SUA, in special in Europa si care nu fac subiectul masurilor aplicate de Trezoreria Americana).

Ce este Bubor-ul?
Rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara; rata dobanzii percepute de o banca pentru creditele acordate este mai mare decat BUBOR, intrucat din suma incasata banca trebuie sa acopere costul resurselor obtinute din credite pe piata interbancara.


ME

Niciun comentariu: